Perheretkellä Kauhanevalla


Kauhajoen ja Karvian rajamailla sijaitsee Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto. Kauhajoelta päin tullessa Nummijärven kylän jälkeen ajetaan muutama kilometri, kunnes tienviitta ohjaa oikealle. Metsätietä ajetaan suoraan niin pitkälle kuin puomiin törmäämättä pääsee. Paikalla on pysäköintialue, retkeilyalueen kartta ja puucee. Syyslomaretkipäivänämme sää oli aurinkoinen, mutta sateisen syksyn jäljiltä tiellä oli isoja kuoppia. Kun ne täyttyvät vedellä, autolla ajaminen on hidasta ja tarkkaa puuhaa.

Metsätie jatkuu pysäköintialueen jälkeen leveänä sorapolkuna, joka vaihtuu tarvittaessa pieniin puusiltoihin ja pitkospuihin. Kyseessä on itse asiassa historiallinen Kyrönkankaan kesätie, joka on keskiajalla yhdistänyt Hämeenlinnan Vaasaan. Alueella on tämän vuoden aikana otettu askelia esteettömyyden suuntaan; sorapolku on hyvässä kunnossa ja leveää pitkosbaanaa on pitkästi valmiina. Aivan Karvian rajan pintaan Salomaan nuotiopaikalle asti ei kuitenkaan kannata vielä esimerkiksi lastenvaunuilla yrittää, vaikka hyvin jousitetuilla sellaisilla pitkälle pääseekin, kun jatkaa sorapolkua suoraan. Jos auto on Karvian puolella parkissa, nuotiopaikka on aivan kivenheiton päässä ja polku hyvä ja leveä.

 

Kauhajoen päässä Nummikankaan nuotiopaikalle sen sijaan pääsee Kauhajoelta päin tullessa vaunujenkin kanssa. Paikalta löytyy tulipaikan lisäksi puuvaja valmiine polttopuineen, kaivo, puucee ja uusittu tukeva näkötorni. Tornista näkee hyvin, mitä tarkoittaa keidassuo. Kauhanevan kuivemmat kohdat näyttävät kulkevan eri värisinä raitoina märemmässä suossa. Kevätaikaan paikka on lintubongarin unelma!


Jos etenemistyyli suo, Kauhanevalla kannattaa ehdottomasti kiertää pitkospuita pitkin Kauhalammin ympäri Salomaan nuotiopaikalle. Pitkospuille mekin suuntasimme. Olimme ensimmäistä kertaa 5-vuotiaamme kanssa näin pitkällä päivävaelluksella, ja pienempi lapsista kulki mukana kantorepussa. Pitkospuiden varrella on kaksi levähdyspaikkaa, joilla voi istahtaa kuuntelemaan hiljaisuutta, jos sitä on, tai tankkaamaan väsähtäneitä vaeltajia. Lämpiminä kesäpäivinä pitkospuilla näkee sisiliskoja. Uimaankin voi toisella levähdyspaikalla pulahtaa, jos ajatus pohjattomasta suolammesta ei inhota. Laituri ja uimatikkaat on! Salomaassa odottaa hyvä nuotiopaikka sekä puuvaja puineen, kaivo ja puucee. Retkipäivänämme kylmä tuuli puhalsi suoraan suolta nuotiopaikalle. Ei olisi ollut yhtään liioiteltua pukea vauvalle toppahaalaria. Onneksi tuli villaa välikerrokseksi! Lämpenin kunnolla vasta kotona.





Kävelyretkelle Nummikankaan pysäköintipaikalta nuotiopaikan, Kauhalammin pitkospuulenkin, Salomaan nuotiopaikan ja vielä uudelleen Nummikankaan nuotiopaikan kautta tuli mittaa viitisen kilometriä. Isompi lapsistamme yllätti meidät jaksamalla mainiosti koko lenkin! Kun kummitädin kanssa keksittiin leikkejä pitkin matkaa ja kun vaahtokarkit hupenivat ennen kuin ehtivät tikun nenässä nuotiolle, kilometrit vaihtuivat huomaamatta. Jos etenee rauhassa, etsii matkan varrelta geokätköt, syö eväät, käy näkötornissa ja nautiskelee, retkeen saa varata 3-4 tuntia.


Kommentit

Luetuimmat

Kanuunakallio Kristiinankaupungissa

Kurikan Nuijapolku

Metsäkirkko Sikarämäkällä