Käräjävuori

Viime viikonloppuna ajoimme maastopyörälenkillä Käräjävuoren yli. Kurikka on yllättänyt vuorillaan monta kertaa, ja niin kävi taas. Käräjävuoren laki on suureksi osaksi paljasta kalliota, ja parhaalla paikalla on Myllykylän Maa- ja kotitalousseuran rakentama laavu. Päätin palata vuorelle ensi tilassa perheeni kanssa.


Lähdimme iltakävelylle Käräjävuorelle heti seuraavana päivänä. Henkilöautolla pääsee mukavasti Käräjävuorentieltä vuoren pohjoispuolelle niin, että kävelymatkaa laavulle jää vain kolmisensataa metriä. Kunhan löytää vuoren juurelle, viitat ovat selkeät ja polku leveä.



Laavun seinässä on kartta uudesta usean kilometrin mittaisesta ulkoilureitistä, joka kiertää vuoren. Lasten kanssa tyydyimme tutkimaan vuoren lakea. Jäkälän ja sammalen peittämillä kallioilla oli askeleissaan vähän epävarman taaperonkin mukava kävellä. Kuusivuotiaan kanssa etsimme geokätkön. Käräjävuorelta on louhittu kiveä, mm. Kurikan kirkon perustuskivet ja Nuijamiesten muistomerkki Koskenkorvalla. Vuoren kivimuodostelmissa riittääkin ihmettelemistä; mikä on ihmisen ja mikä jääkauden työtä? Entä miten asutaan lintujen kerrostalossa?


Käräjävuorelle on tultava takaisin jonakin kauniina loppukesän iltana. Laavulta aukeaa varmasti upea näkymä auringonlaskuun.


LÄHTEET:

Myllykoski, M. (1997): Kirkko keskellä elämää.
YLE Pohjanmaa (2010): Nuijamiesten muistomerkki vedettiin miesvoimin Kurikasta Koskenkorvalle. (https://yle.fi/uutiset/3-5622435)

Kommentit

Luetuimmat

Kanuunakallio Kristiinankaupungissa

Kurikan Nuijapolku

Metsäkirkko Sikarämäkällä